Mjuka havrebullar

Ungefär 20 bullar. Man kan låta dem långtids jäsa över natten i kylskåp men då låter man bli att låta degen jäsa i en timme... Förlåt för kvalitén på bilden... Dom här är jättegoda om man vill bjuda på en lite nyttigare fika.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 ½ dl mjölk
  • 100 g margarin
  • 2 msk socker
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 ägg
  • 50 g jäst
  • 1 ½ dl havregryn
  • 1 dl vatten
  • Ungefär 500 g vetemjöl
  • Ägg till att pensla med.

Gör så här

  1. Blanda ihop socker och kardemumma i en bunke och låt jästen smälta i det.
  2. Smält margarin och blanda i mjölken låt svalna tills det är ungefär 37°C.
  3. Blanda ihop havregryn och vatten och låt det stå tills havregrynen har blivit mjuka och vattnet har försvunnit.
  4. Blanda mjölken och margarinet i jästen, kom i ägget och rör noggrant och blanda i havregrynen.
  5. Blanda i mjölet tills degen lossnar ifrån bunken, men den ska vara lite "kladdig" men ändå lossna.
  6. Knåda degen på ett lätt mjölat bakbord.
  7. (Om man ska långtidsjäsa så formar man bullarna nu, ligger dom på en smord plåt och ligger en fuktig bakduk över och ställer i kylskåpet.)
  8. Om de ska bakas samma dag så låt degen stå och jäsa i bunken under en bakduk i en timme.
  9. Sätt ugnen på 180°C.
  10. Knåda degen lite till och forma bullarna. Lägg dom på en smord plåt och pensla med ägg och strö eventuellt lite havregryn eller annat över.
  11. Grädda dom i mitten av ugnen 10-15 min och låt dom sen svalna på ett galler.
  12. Servera med smör och sylt.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept