Moster Anny’s pepparkakor

När jag var liten blev jag bjuden på dessa pepparkakor av min "gamelmoster" och efter det är det bara dessa som gäller varje jul. Dom blir hårda och man kan kavla dem riktigt tunnt och sedan är smaken fantastisk!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1½ dl mörk sirap
  • 2,75 dl socker
  • 150 g smör eller margarin
  • ½ msk kanel
  • ½ msk nejlikor
  • ½ msk ingefära
  • ½ msk bikarbonat
  • 1½ dl vispgrädde
  • 12 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Hetta upp sirapen.
  2. Häll den över sockret i en rundbottnad skål och rör/vispa tills sockret smält och blandningen svalnat, ca 10 minuter.
  3. Tillsätt smöret och blanda väl.
  4. Blanda i kryddorna.
  5. Sikta bikarbonatet med ca 5 dl av vetemjölet.
  6. Vispa grädden, men låt den vara ganska lösvispad.
  7. Blanda ner mjölblandningen och grädden växelvis i smör/kryddsmeten.
  8. Använd sammanlagt ca 9-10 dl av vetemjölet, smeten ska vara ganska lös.
  9. Täck skålen med folie och låt stå kallt i minst 1 dygn innan utbaket.
  10. Vid utbaket sätt ugnen på 175 grader.
  11. Knåda in mer mjöl vid behov och gör en provkaka.
  12. Flyter den ut - blanda i mer mjöl.
  13. Smular sig degen när du knådar eller kvalar den - blanda i lite mer smör.
  14. Kavla ut degen så tunnt du kan på en plan yta och ta ut figurer.
  15. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper eller väl smord plåt.
  16. Grädda kakorna i ca 6 minuter i 175 grader. Passa noga
  17. Satsen räcker till ca 175 kakor.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…