Moussaka med chèvresallad

En förenklad och försvenskad variant på en grekisk moussaka. En chèvresallad till och det blir en riktig festmåltid.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 400 g nötfärs
  • 1 squash, ca 300 g
  • 1 paprika
  • 200 g champinjoner
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 tsk kanel
  • Salt
  • Peppar
  • 8 kokta kalla potatisar, ca 600 g
  • 4 dl lätt crème fraiche
  • 2 dl riven lagrad ost, t.ex. västerbotten
  • Chèvresallad:
  • 1 ask/påse bland sallad, 150 g
  • 1 ask körsbärstomater, 250 g
  • 1 äpple
  • Fint skuren purjolök
  • Ca 1 dl valnötter, 50 g
  • 100 g chèvre (getost)
  • Dressing:
  • 4 msk olivolja
  • 4 msk konc ananas- och apelsinjuice
  • ½ tsk örtsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225ºC.
  2. Skala och hacka lök och vitlök.
  3. Fräs löken i hälften av oljan i en stekgryta.
  4. Tillsätt färsen och låt den brynas.
  5. Halvera squashen på längden och skär den i tunna skivor. Ansa paprikan och skär den i bitar.
  6. Skär svampen i skivor.
  7. Fräs grönsakerna och svampen i resten av oljan i en stekpanna.
  8. Rör ner grönsakerna i köttfärsblandningen.
  9. Tillsätt tomatpuré, kanel, salt och peppar.
  10. Skiva potatisen.
  11. Varva köttfärsröra och potatis i en smord ugnssäker form. Bre på crème fraichen, salta lite och avsluta med ost.
  12. Tillaga moussakan i ugnen i 20-25 min.
  13. Riv salladsbladen med händerna.
  14. Dela tomaterna i halvor.
  15. Skär äpplet i tunna skivor.
  16. Strö över purjolök och valnötter.
  17. Smula över osten.
  18. Blanda ingredienserna till dressingen och häll den över salladen.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@pima

Smulpaj med köttfärs

Skulle egentligen göra piroger men en missbedömning gjorde att degen inte gick att kavla ut så vi gjorde en paj istället och det blev…