Musslor med vitt vin, grädde och fänkål

Bjöd min vän Malin på detta recept. Kan tilläggas att hon sa redan innan att hon är mycket skeptisk mot musslor, eftersom när hon ätit det tidigare så har det inte varit speciellt gott. Efter första musslan kan man väl bokstavligen säga att hon rensade tallriken ren, bara skalen kvar då =)

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Ett nät musslor
  • 5 dl kokbar grädde
  • 3 dl vitt vin
  • 2 dl grovt hackad fänkål
  • 1 dl grovt hackad gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 krm Allkrydda
  • 1 krm Örtsalt
  • 1 krm vitpeppar
  • ½ fiskbuljongtärning
  • ½ dl grovt hackad persilja

Gör så här

  1. Hacka fänkål och gul lök
  2. Smält smöret i en gryta, bryn lök och fänkål. Töm på vitt vin och grädde. Töm i allkrydda, örtsalt, vitpeppar och buljongtärningen. Koka upp och sänk sedan värmen så att det får stå och puttra.
  3. Skölj, tvätta, skrapa skalet och ta bort allt skägg på musslorna. Släng skadade, och knacka på de öppna för att se om de stänger sig. Släng de som inte stänger sig. Lägg dem i en skål.
  4. Höj värmen så att spadet kokar rejält. Töm i alla musslorna, på med locket. Vänta tills det kokar upp igen, sänk värmen. Kolla om musslorna öppnat sig, då är de klara. Släng de som fortfarande är stängda.
  5. Töm upp i djupa tallrikar strö persilja över.
  6. Servera med baguette som du rostat i ugnen och en iskall öl.

Kommentarer

Man behöver inte alls slänga musslor som inte har öppnat sig efter kokning - man har ju redan kollat dem innan. Grejen att slänga de som inte öppnat sig efter tillagning är något påhitt som kommit senare, inte alls något som har gjorts "i alla tider".
Musslorna är klara när de öppnat sig. Släng de som fortfarande är öppna.
Är de alltid klara när de öppnar sig? Ungefär hur länge ska de koka?

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…