Naturell färskost av crème fraiche, kesella och youghurt – LCHF

Traditionell hemgjord färskost utgår ofta från lågfettprodukter och får därmed låg fett- och torrhalt. Lite experimenterande gav upphov till en fetare och kompaktare egenproducerad naturell färskost som kan utgöra bas för i stort sett vilken kryddsättning som helst. Den blir inte billigare än köpt färskost, men variationsmöjligheterna gör att den i alla fall är intressant.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 250 g crème fraiche 34%
  • 250 g Kesella 10%
  • 250 g matlagningsyoghurt 8-10%

Gör så här

  1. Värm upp alla ingredienserna till 70°C i en rostfri kastrull och häll massan i ett kaffefilter att rinna av. Vill man låta det rinna över natt, bör detta ske i kylt utrymme. Den uppsamlade vasslen är utmärkt som degvätska, men annars av ringa värde.
  2. Massan rinner av ganska sakta, så för den otålige kan det vara idé att byta filer med jämna mellanrum när det byggts upp ett tjockt lager ostmassa närmast filtret.
  3. Ostmassan smaksättes efter eget tycke och smak – förvaras i kylskåp, håller två veckor vid +4°C. Kan officiellt inte frysas, men jag har inte provat.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…