Nötpaj med cognacsfikon

Spritiga fikon och nötter är en mycket god kombination, inte minst med en klick lättvispad grädde till.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ dl socker
  • 1 äggula
  • Fyllning:
  • 350 g blandade nötter, t ex hasselnötter, valnötter och mandel, ca 6 dl
  • 2 dl socker
  • 1 dl grovhackad mörk choklad
  • 2 dl äggvita, ca 6 st
  • 5 färska fikon
  • 3 msk cognac
  • Servering:
  • Lättvispad grädde

Gör så här

  1. Hacka snabbt samman alla ingredienser till pajdegen. Tryck ut degen jämnt i en rund bakform, gärna med löstagbar kant, som mäter 24 cm i diameter. Låt formen stå i kylen i ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Mal hälften av nötterna och finhacka resten. Blanda nötterna med socker och hackad choklad. Tillsätt äggvitorna och rör samman till en slät smet. Bred ut smeten jämnt i den kalla pajbottnen.
  4. Ta bort skaftet från fikonen och skär dem i halvor. Tryck ner dem i smeten med snittytan upp. Droppa cognac över fikonen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
  5. Servera gärna pajen med lättvispad grädde.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…