Norsk aromakaka

En mastig och god kaka från Norge som bara blir godare och godare om den får stå i kylen och safta sig.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 280 g farinsocker
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 290 g vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 1 msk kakao
  • Glasyr:
  • 4 msk smält smör
  • 3 msk starkt kaffe
  • 3-4 droppar bittermandelarom
  • 500 g florsocker
  • 2 msk kakao

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Rör smör och farinsocker länge tills det är ordentligt blandat. Vispa äggen, tillsätt dem och blanda. Tillsätt mjölken, lite i taget och blanda. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
  3. Häll smeten i en smörad och bröad avlång form, ca 2 liter. Använder du en silikonform så behöver du inte smöra och bröa, vilket gör det enklare när glasyren ska på.
  4. Grädda kakan mitt i ugnen i 50-55 minuter. Se till att den är ordentligt genomgräddad med en sticka. Stjälp upp kakan och låt den kallna helt.
  5. Blanda smält smör, kaffe och bittermandelarom. Blanda florsocker och kakao och tillsätt det till smörblandningen.
  6. Rör eller vispa till en jämn smet.
  7. Dela kakan på längden i tre delar. Bred glasyren över alla delarna och lägg ihop dem. Bred glasyren även runtom hela kakan. Gör ett räfflat, vågigt mönster med hjälp av en gaffel.
  8. Förvara kakan i kylskåp, inlindad i aluminiumfolie. Kakan håller sig fräsch i minst 1 vecka.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…