Örtbakad kalkonfilé med potatiskaka

Mycket god rätt som tar en liten stund att göra. Men som är perfekt att bjuda goda vänner på.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 kg kalkonfilé
  • 1 msk smör eler margarin
  • 1 dl hackad persilja
  • ½ dl hackad timjan
  • 1 citron, rivet skal
  • Salt
  • Peppar
  • 280 g bacon
  • Sås:
  • 2 dl grädde
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 apelsin, rivet skal och saft
  • 1 tsk grov senap
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • Kinesisk soja
  • ½ tsk torkad timjan
  • Salt
  • Peppar
  • Potatiskaka:
  • 1 kg potatis
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 1 tsk torkad timjan
  • Salt
  • Peppar
  • 2 dl riven ost, gärna smakrik (ex prästost)
  • 4 ägg
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk

Gör så här

  1. Potatiskaka: Skala potatis och skiva den tunt. Blanda hackad persilja, hackad vitlöksklyfta, timjan, salt, peppar och riven ost. Smörj en rund form, 24 cm i diameter, med löstagbar botten. Varva potatis och ostblandningen i formen. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk och häll över potatisen. Grädda på 200° i ca 1 timme och 30 minuter. Känn efter att potatisen är mjuk.
  2. Kött: Bryn kalkonfiléerna runt om i en stekpanna med smör. Blanda örter, citronskal, salt och peppar och strö över filéerna. Linda baconskivor runt filéerna och baka dem i ugn i ca 30 minuter till innertemperaturen är 72°. Spara skyn till såsen. Låt köttet vila i 10 minuter innan det skivas upp. Garnera med apelsinsås, potatiskaka och en sallad till.
  3. Apelsinsås: Koka upp sky från köttet och vatten så att det blir sammanlagt 3 dl, 2 dl grädde och hönsbuljongtärning och låt koka ihop i 3 minuter. Tillsätt rivet apelsinskal och apelsinsaft från 1 apelsin, grov senap och maizena. Smaka av med ett par droppar kinesisk soja, torkad timjan, salt och peppar.

Kommentarer

Grymt gott.

Liknande recept