Ostbröd i kruka

Att baka bröd i kruka ger ett både festligt och rustikt intryck. Krukorna är vanliga blomkrukor som finns i alla blomsteraffärer. Tänk på att blötlägga krukorna i kallt vatten någon timme innan de ska in i ugnen. Att klä dem med bakplåtspapper är inte nödvändigt, men känns mest hygieniskt. Annars går det också bra att smörja och mjöla krukorna. Det går också bra att grädda bröden på vanligt vis på plåtar.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk honung
  • 2 msk hackad färsk rosmarin
  • 2 dl riven lagrad ost
  • 2 dl fint rågmjöl
  • 3-4 dl vetemjöl
  • 1 dl pumpakärnor
  • Topping:
  • Pumpakärnor
  • Flingsalt

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till ca 37 grader och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt, honung, rosmarin, ost och rågmjöl. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, till en smidig deg. Tillsätt pumpakärnorna mot slutet. Låt jäsa under duk, ca 40 minuter.
  2. Ta upp och knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen i 6 bitar. Forma bitarna till runda bullar. Lägg bullarna i blötlagda krukor med bakplåtspapper, eller på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk, ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Pensla bröden med lite vatten och strö på pumpakärnor och flingsalt. Grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…