Ostfylld filodegspaj – börek

Kärt barn har många namn, en del tycker att detta är börek, burek, böregi, medan vissa inte delar den uppfattningen. Gott är det i alla fall. Som vanligt när man arbetar med filodeg gäller det att vara lite snabb och täcka filodegen med fuktig handduk eller dylikt för den torkar ruskigt snabbt.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 12 filodegsark
  • Till pensling:
  • 4 ägg
  • 8 dl mjölk
  • 3-4 msk olja
  • Fyllning:
  • 100-150 g fetaost eller mer
  • 500 g keso
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 2 knippor persilja
  • 1 knippe dill

Gör så här

  1. Smörj en mellanstor långpanna,lägg i ett ark filodeg. Häll 1/2 dl av penselblandningen i formen och pensla över arket. Lägg sedan på ett till degark och pensla. Upprepa 4 ggr.
  2. Fyllningen: Mosa fetaosten, bland med keso, salta och peppra. Häll i mjölk och rör ned ägget. Persilja och dill hackas och går ned i blandningen. Bred ut fyllningsblandningen över degarken.
  3. Lägg till slut på resterande degark och pensla mellan varje lager. Häll över resten av penslingvätskan.
  4. Grädda 225 grader tills den är gyllenebrun, ca 40 min.
  5. Kolla noga mot slutet av gräddningstiden så det inte blir bränt.
  6. Skär upp i mindre fyrkanter, lämplig fingermatsstorlek.

Kommentarer

Hej, undrar bara om den går göra dagen innan och ätas kall eller om den är bäst varm/ljummen till tex.kräftor och om filodegsarken ska ligga platta på botten eller vikas upp på formens kanter?

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…