Ostkaka med hjortron

hör julen till.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 5 liter mjölk
  • 1 dl mjöl
  • 2 msk ostlöpe
  • 1 dl mandel , finhackad
  • 2 st bittermandlar
  • 4 st ägg
  • 4 dl grädde
  • 1,5 dl socker
  • 4 dl hjortron
  • 2 msk honung
  • Färsk mynta

Gör så här

  1. Ostkakan:
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Sätt en kastrull på spisen, häll i 4,9 liter av mjölken och värm upp den till 37 grader. Häll resten av mjölken (1 deciliter) i en skål, blanda i mjölet och rör ihop till en redning. Rör ner redningen i den fingerljumma mjölken tillsammans med löpen. Dra kastrullen från plattan och låt mjölkblandningen stå en timme under lock och ysta sig.
  3. Sätt en sil över en bunke, lägg en kökshandduk som silduk i silen och lyft försiktigt i ostmassan med hjälp av en hålslev. Låt ostmassan stå och rinna av till dess att det mesta av vasslan runnit ner i skålen och konsistensen på ostmassan blivit fastare, ca 60 minuter.
  4. Knäck äggen i en skål, lägg i sockret, vispgrädden mandeln samt bittermandeln och vispa ihop detta till en smet. Rör ner ostmassan i äggblandningen , vispa försiktigt och häll över smeten i en smörad form. Baka i ca 40 - 45 minuter.
  5. Hjortronen:
  6. Värm hjortronen under svag värme, de skall inte koka, smaksätt med honungen och den färska myntan.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…