Päronkaka

En underbar kaka med smak av päron, nötter och choklad.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 100 g hasselnötter
  • 2½ dl vetemjöl
  • 175 g kallt smör
  • 1½ dl råsocker
  • 3 ägg
  • 4-5 päron
  • 50 g grovt hackad mörk choklad
  • 2 msk päron- eller aprikosmarmelad
  • Servering:
  • Lättvispad grädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en springform, ca 20 cm i diameter.
  3. Lägg hasselnötterna i en matberedare med metallkniv och kör tills det hackats grovt. Tillsätt mjölet och kör en liten stund till.
  4. Tillsätt smöret skuret i små kuber och kör till en smulig deg. Tillsätt socker och ägg och kör till en jämn smet.
  5. Skala och skär 2 av päronen i små bitar. Vänd ner päronbitarna och den grovt hackade chokladen i smeten. Fyll smeten i formen och släta till.
  6. Skala resterande päron och skär dem i skivor. Lägg skivorna över smeten, tryck ner dem något i smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i 50-60 minuter.
  7. Värm marmelad i en liten kastrull eller i mikron.
  8. Skeda marmeladen över kakan. Låt kakan svalna.
  9. Servera kakan med lättvispad grädde.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept