Pastagratäng med saffran

Gyllengul och ljuvlig gratäng där såsen blir extra fyllig med rostad blomkål. Den här rätten är vegetarisk men funkar även som tillbehör till kött eller fisk. Laktosfri och äggfri. Använd glutenfri pasta för glutenfri rätt.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 400 g pasta, t ex rigatoni, fusilli eller makaroner
  • ½ blomkålshuvud, ca 500 g
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2½ dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
  • 1 dl vatten
  • 1 paket saffran, ½ g
  • 1 aubergine, ca 300 g
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här

  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Sätt ugnen på 225 grader. Dela blomkålen i mindre bitar. Hacka den gula löken och vitlöksklyftan grovt. Lägg på en plåt. Ringla över lite olja och rosta allt i ugnen i ca 20 minuter, eller tills det har fått färg och mjuknat. Ta ut.
  2. Häll ner rostad blomkål och lök i en bunke tillsammans med grädde, vatten och saffran. Mixa till en slät sås med hjälp av en stavmixer. Du kan även göra allt direkt i en matberedare. Smaka av med salt och peppar.
  3. Blanda saffranssåsen med den kokta pastan och häll ner det i en gratängform. Skiva auberginen hyfsat tunt och stek den gyllenbrun i generöst med olivolja. Fördela aubergineskivorna över gratängen och släng in allt i ugnen i 20 minuter.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…