Pepparstek med mörk pepparsås

Konjaksflamberad pepparstek med mörk pepparsås var länge topprätten på landets krogar.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 4 bitar oxfilé på vardera ca 160 g
  • Smör till stekning
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 4 cl konjak eller whisky
  • Till såsen:
  • 1 msk smör
  • 2 msk grönpeppar i lag
  • 2 dl vatten
  • 2 msk konjak
  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 1/2 msk konc. kalvfond
  • 1 msk fransk matlagningssenap
  • 2 1/2 msk majsena till redning
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Sojakulör

Gör så här

  1. Smörfräs grönpeppar i kastrull. Tillsätt vatten, konjak, grädde, kalvfond och senap. Koka upp och red av med majsena. Sjud såsen fem minuter. Smaka av med salt och peppar samt färga med sojakulör.
  2. Stek köttet ett par minuter på vardera sidan. Lyft över det nästan färdigstekta köttet till ren panna som ställs på varma platta eller grill utomhus. Slå spriten på köttet och tänd på. Servera med helstekt potatis, tomatsallad (skivade tomater och hackad gul lök i vinägrett) och mörk pepparsås.

Kommentarer

Har provat såsen: Mums, gott till sista slicken! Brukar alltid använda matlagningsgrädde till maten, men nu blev det "riktig" fet grädde. Och det var nog därför den blev såååå god. Jag bytte ut konjaken mot whisky, då det var det som fanns hemma.
Tack. Jag gjorde bara såsen idag. Jag inte grönpeppar i lag utan torkat grönpeppar. Jag tog ca 2 msk av denna og krossade i en mortel. Å så hade jag inte konjak, men rökig whiskey. Det blev hur gott som helst. Men kanske 2 msk torkad grönpeppar var för mycket (den blev väldig stark). Nästa gång kör jag med 1 msk torkad grönpeppar :)

Liknande recept

Nyhet i beställningssortimentet
99 kr