Persikopaj med mandel

En paj som för tankarna till medelhavet med blommande persikoträd och mandellundar.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 1½ msk socker
  • 125 g kylskåpskallt smör
  • Fyllning:
  • 100 g sötmandel
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • ½ dl mjölk
  • 4-6 mogna persikor
  • Servering:
  • Vaniljsås eller vaniljglass.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda mjöl och socker till mördegen. Tillsätt smöret i bitar och arbeta ihop till en deg med fingertopparna eller i matberedare.
  3. Tryck ut degen i en pajform, gärna en fyrkantig form med måtten 22x22 cm. Ställ i kylen i minst 30 minuter.
  4. Förbered fyllningen.
  5. Mixa sötmandlarna fint i en matberedare. Tillsätt smör, socker och vaniljsocker och mixa ihop till en smet. Tillsätt ägget och mjölken och mixa kort.
  6. Ta ut pajskalet ur kylen och nagga det med en gaffel. Förgrädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter tills degen börjar få lite färg. Sänk sedan ugnen till 175 grader.
  7. Bred fyllningen i pajskalet. Halvera persikorna, kärna ur dem och fördela dem i pajskalet. Grädda ytterligare ca 30-35 minuter i 175 grader. Låt svalna lite.
  8. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…