Plommonmarmelad med vanilj och rom

Supergod till bl.a. ost & kex och ett gott Amaronevin! Marmelad är en utmärkt present, därför är det praktiskt att göra en lite större sats när man ändå är igång. Häll upp den på burkar i lagom ge-bort-storlek.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 1/2 kg fasta, syrliga plommon( Victoria)
  • 2 vaniljstänger
  • 1 dl vatten
  • 1 kg syltsocker
  • 2 msk mörk rom (eller konjak)

Gör så här

  1. Skölj plommonen, dela och kärna ur dem.
  2. Snitta vaniljstängerna och skrapa ner fröna i en gryta. Lägg i stängerna, plommon och vatten i grytan.
  3. Koka upp och koka sakta under lock 10–15 minuter.
  4. Koktiden beror på plommonens storlek och på hur mogna de är, de ska vara mjuka och mosa sig.
  5. Rör om ett par gånger under tiden så att plommonen mosar sig.
  6. Tillsätt syltsockret och koka kraftigt 2–3 minuter.
  7. Skumma marmeladen och gör marmeladprovet .
  8. Ta grytan från värmen och låt marmeladen vila ca 15 min så att temperaturen jämnar ut sig.
  9. Rör om ett par gånger under tiden.
  10. Plocka upp vaniljstängerna, blanda i rom och häll upp marmeladen på rena varma burkar.
  11. Sätt på lock och låt den kallna.
  12. Förvara marmeladen i kylen och låt den vila ett par dagar för att få full arom och rätt konsistens.
  13. Marmeladprov gör man genom att hälla lite av marmeladen på ett fat.
  14. Låt kallna och dra med en sked igenom.
  15. Det ska bildas en gata som inte rinner ihop när den är färdigkokt.

Kommentarer

Jättegod!
Jätte god! =) har precis gjort min allra första marmelad i livet, tack för receptet, denna kommer jag att göra många ggr till garanterat.
Tack för ett kanongott recept ! Har aldrig gjort marmelad tidigare men nu kommer jag ofta göra det här. Så enkelt och så gott !! Smakade den igår kväll med kex och bavaria blue, helt suveränt gott.
Vilken underbara marmelad. Jag tog cognac, vilket var helt superb. Började sen att äta den till Skärvångens Brie. Tillslut åt vi direkt ur syltburken. Idag har jag varit och köpt fler plommon. Här ska kokas marmelad!!! Tack för att jag fick ta del av ditt recept.
Supergod marmelad. Passar både till frukosten och till ostbrickan.
Jättehärligt att du/ ni gillar den... Vi använder marmeladen en hel del själva. kolla gärna efter andra recept... har en hel del smarriga! Ha en trevlig vecka! // Susanne
Helt underbar marmelad. Jag använde konjak istället för rom, men det gick bra det med. Mina vänner och framför allt min man älskar den. Till ost och rödvin är den ljuvlig.

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…