Polska piroger med surkål och karljohanssvamp

Annorlunda och god rätt som jag gjort vegetarisk. Den som vill steker fläsktärningar eller bacon knaprigt och serverar till.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 7 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1½ dl kokande vatten
  • ½ dl kallt vatten
  • 1 msk olivolja
  • 300 g surkål
  • 300 g färsk karljohanssvamp eller motsvarande mängd torkad och sedan blötlagd, tärnad
  • 2 lagerblad
  • 1 gul lök
  • 100 g smör till stekning
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Servering:
  • Persilja
  • Ev lingonsylt

Gör så här

  1. Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs löken tillsammans med lagerblad i smör, tillsätt sedan svampen och stek tills den fått fin färg. Lägg i surkålen och stek i ytterligare någon minut. Smaka av med salt och peppar. Lägg åt sidan och låt svalna.
  2. Gör sedan degen. Sikta vetemjölet ner i en bunke och blanda med saltet. Tillsätt det kokande vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i 10 minuter.
  3. Arbeta in det kalla vattnet och låt degen vila i ytterligare 15 minuter. Tillsätt oljan och knåda till degen blir mjuk och elastisk.
  4. Kavla ut degen på mjölad bänk tills den är ca 3 mm tjock. Stick sedan ut rundlar på ca 6 cm i diameter med en utstickare eller med ett glas.
  5. Fyll rundlarna med lite fyllning och vik ihop kanterna så att du får fina små halvmåneformade dumplings.
  6. Koka dem i lättsaltat vatten i 10 minuter. Ta upp och låt rinna av.
  7. Stek pirogerna i smör tills de fått en fin färg.
  8. Servera pirogerna med lite färsk persilja och eventuellt lingonsylt.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…