Potatisgratäng

Den här gratängen är tänkt som en vegetarisk rätt för fyra tillsammans med kokt broccoli. Gratängen passar även som tillbehör till t ex kyckling eller rökt skinka.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 kilo potatis
  • 1 msk olivolja
  • 1 finhackad gul lök
  • 3 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 2 lagerblad
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • 1 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 burk oliver med citronfyllning (150 g avrunnen vikt)
  • 2 1/2 dl riven ost (100 g)
  • Tillbehör: kokt broccoli, eventuellt mangoldskott

Gör så här

  1. 1. Skala och skär potatisarna i ca 3 cm stora bitar. Koka dem nästan
  2. färdiga i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och lägg dem i en smord
  3. ugnssäker form.
  4. 2. Sätt ugnen på 225°. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök,
  5. vitlök, rosmarin och lagerblad ca 1 min. Häll på krossade tomater
  6. samt vatten. Blanda ner buljongtärning och peppar och låt tomat-
  7. såsen koka ca 5 min.
  8. 3. Häll tomatsåsen över potatisarna. Strö på oliver och riven ost.
  9. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min. Sätt ugnen på grill och gratinera
  10. ytterligare ca 10 min.
  11. 4. Servera gratängen varm med lättkokt broccoli och eventuellt
  12. skinka eller kyckling.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept