Potatisgratäng

Potatisgratäng som tillagas under en lång tid.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 kg potatis av fast sort (gärna Desiree)
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde (gärna vispgrädde)
  • 75 g smör
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 1 kålrot
  • 1 knippe färsk timjan
  • 1 par lagerblad
  • 1 nypa cayennepeppar
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa muskotnöt
  • 1 nypa vitpeppar

Gör så här

  1. 1Värm ugnen till 110 C
  2. Häll mjölken i en kastrull och tillsätt vitlöken, lagerbladen, timjan och sjud i ett par minuter.
  3. Ställ av från plattan och låt det kallna så att mjölken tar smak av kryddorna. Sila därefter bort kryddorna.
  4. Skiva potatisen så tunt som möjligt och placera dessa i mjölken. Sjud i ett par minuter och rör om samtidigt så att potatisskivorna inte fastnar i varandra. Tillsätt grädden efter ett par minuter och sjud ytterligare någon minut.
  5. Krydda med cayennepepparn, vitpepparn och muskoten efter behag. Salta mycket, potatisen absorbera mycket av saltet.
  6. Gnid in en ugnsform med vitlök och kålrot.
  7. Placera potatisen i ugnsformen och täck med ungefär ½ centimeter av vätskan (inte mer). Täck formen med aluminiumfolie och ställ in i ugnen i 4 timmar. Platta till potatisen med jämna mellanrum.
  8. Hit kan gratängen förberedes, den blir bara godare om den får stå ett tag.
  9. Precis innan servering så placeras gratängen under grillen i ugnen och gratineras.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

Nyhet i beställningssortimentet
99 kr