Prickig tigerkaka

Vit choklad och kaffetryffel ger kakan extra klös. En riktig lyxkaka!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Kaffetryffel:
  • 200 g mörk choklad med mockasmak
  • 3 dl vispgrädde
  • Smet:
  • 200 g smör
  • 2½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 4½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl vispgrädde
  • Vit topping:
  • 100 g vit choklad
  • 100 g philadelphiaost
  • 1 dl florsocker

Gör så här

  1. Kaffetryffel:
  2. Bryt chokladen i bitar. Ge grädden ett snabbt uppkok och ta från värmen. Lägg ner chokladen och rör om till en slät kräm. Klä en liten form, till exempel en liten plastask, med smörpapper och bred ut tryffeln i ett ca 1 cm tjockt lager. Låt stå i frysen i ca 30 minuter eller tills den stelnat helt.
  3. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en avlång bakform som rymmer ca 1½ liter.
  4. Rör smör, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Dela äggen och tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten slät mellan varje. Spara äggvitorna. Sikta ner de torra ingredienserna och tillsätt vispgrädden. Rör varsamt smeten slät. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd varsamt ner dem i smeten.
  5. Ta fram den kalla tryffeln och skär 2/3 av den i sockerbitsstora tärningar, spara resten till topping. Vänd ner i smeten med några stora tag, så att de inte hinner smälta. Bred ut smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen 50-55 minuter. Låt den nygräddade kakan svalna en kort stund i formen innan den stjälps upp att kallna under formen eller en bakduk.
  6. Hacka den vita chokladen och smält över varmt vattenbad eller i mikro. Rör ihop philadelphiaost, florsocker och den smälta vita chokladen till en slät kräm. Bred krämen över den kalla kakan.
  7. Värm upp den sparade kaffetryffeln varmt vattenbad till rinnande konsistens. Ringla den över den vita toppingen.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…