Rabarber på fyra sätt med vanilj

Älskade rabarber! Du är så god att man vill äta dig på så många sätt som möjligt. Den här desserten kramar verkligen ur det bästa av denna sötsyrliga älskling! Laktosfri och äggfri. Vegegel är en produkt från Dr.Oetker och finns i butikens bakhylla. Den ersätter galant gelatin när du vill göra dallriga desserter som pannacotta, geléer och även fastare mousser.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Sirapssnitt:
  • 200 g smör, t ex mjölkfritt
  • 2 dl socker
  • ½ dl ljus sirap
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • Rabarbergelé och granité:
  • 300 g rabarber
  • 6 dl vatten
  • 1 msk socker
  • 2 citronskivor
  • 1 kuvert Vegegel
  • Vaniljkvarg:
  • ½ vaniljstång
  • 2 dl kvarg eller tjock yoghurt, t ex Alpros Go On eller Oatly iFraiche
  • Sötning efter smak, kan uteslutas
  • Rabarberchips och rabarberpulver:
  • Rabarber
  • 2 msk vatten
  • 2 tsk socker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Sirapssnitt:
  3. Vispa ihop smör, socker och sirap. Sikta ner vetemjöl och bikarbonat. Tryck ihop till en deg och rulla till fyra längder. Lägg ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta till längderna med en gaffel. Grädda längderna i 10-12 minuter. Ta ut och skär i små snitt. Krossa ett gäng till ett pulver.
  4. Rabarbergelé:
  5. Skär rabarbern i mindre bitar och blanda med socker, vatten och citronskivor i en kastrull. Låt koka i ca 10 minuter eller tills rabarbern har kokat sönder. Häll av 3 dl av vätskan, den ska användas till granitén. Värm upp det som är kvar i kastrullen tillsammans med vegegel. Fördela i portionsformar och ställ in i kylen i några timmar så att gelén stelnar ordentligt.
  6. Granité:
  7. Häll ner de bortsilade 3 dl vätska i en låg form och låt svalna helt. Ställ in i frysen.
  8. Vaniljkvarg:
  9. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda med kvarg eller yoghurt. Söta med valfri sötning om du önskar.
  10. Sätt ugnen på 70 grader.
  11. Rabarberchips och rabarberpulver:
  12. Skär rabarber i smala remsor med hjälp av en mandolin eller vass kniv. Blanda ihop socker och vatten. Pensla 6 remsor med sockerlagen och lägg på en plåt. Lägg resterande remsor bredvid på plåten, men utan sockerlag. Torka allt i ca 1 timme. Ha koll så att de inte bränns. De sockrade remsorna låter du vara vackra som de är. De osockrade mal du till ett pulver. Du kan även göra det här i en mortel.
  13. Servering:
  14. Stjälp upp gelén på tallrikar. Raspa granitén med hjälp av en gaffel och lägg bredvid. Klicka på lite vaniljkvarg och dekorera med krossade sirapssnitt, rabarberchips och rabarberpulver.
  15. De sirapssnitt som blir över är bara att mumsa i sig eller att frysa in och ha på lut när oväntade gäster kommer.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…