Rabarberkaka med crumbel

En rustik kaka med rabarberfyllning som toppas med crumbel. Ät den ljummen eller kall. Servera den med lite glass eller bara som den är.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 6 msk gräddfil
  • 2 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 50 g hackade hasselnötter
  • Crumbel:
  • 50 g smör
  • ½ dl socker
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 2 msk ljust muscovadosocker
  • 1½ dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 225 g rabarberstjälkar
  • 2 msk vetemjöl
  • ½ dl socker
  • Servering:
  • Eventuellt vaniljglass

Gör så här

  1. Börja med crumbeln. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, vaniljsocker samt muscovadosocker och rör ihop.
  2. Töm över i en skål, tillsätt mjölet och rör ihop till en smulig massa. Ställ åt sidan och låt kallna, gärna i kylskåp.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Skär rabarberstjälkarna till fyllningen i 2 cm långa bitar.
  5. Lägg dem i en skål och blanda med vetemjöl och socker.
  6. Låt stå i ca 15 minuter, men blanda runt några gånger undertiden.
  7. Blanda gräddfil och ägg i en skål till kakan. Blanda i en annan skål vaniljsocker, mjöl, socker och bakpulver. Tillsätt smöret i mjölblandningen och rör ihop med elvisp till en smulig deg.
  8. Vänd ner hasselnötterna. Vänd ner äggblandningen till en slät smet.
  9. Lägg kakasmeten i en smord form, ca 24 cm i diameter.
  10. Lägg rabarberblandningen ovanpå. Ta fram crumbeln som ska vara i kaksmulstora bitar och strö den över kakan.
  11. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
  12. Prova med en sticka om kakan är klar.
  13. Servera eventuellt kakan med lite glass.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…