Råg i ryggen formbröd

Idén till detta recept kom vid en diskussion om uttrycket ”Råg i ryggen”. I receptet och bilderna har jag gjort det som 1 stort formbröd. Men det går ju givetvis lika bra att göra som 2 normala formbröd. Brödet fick både Råg i ryggen och ryggraden. När ni rostar linfrön är det bra att ha ett lock i beredskap. De är nämligen väldigt glada i att poppa högt innan rågen kommer i. Ett saftigt och gott bröd med en egen karaktär och utseende. Går bra att både frysa och rosta.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • ½ dl linfrön
  • 11-12 dl vetemjöl
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Smält smöret och tillsätt mjölken, låt bli fingervarmt 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke och lös upp med lite av degvätskan.
  3. Tillsätt salt, socker, resten av degvätskan och vetemjölet.
  4. Blanda med degkrokar till en smidig glansig deg, låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
  5. Hetta upp en torr kastrull och lägg i linfröna, skaka och rör om till fröna börjar poppa.
  6. Häll då i rågmjölet och rör om konstant till mjölet blivit ljusbrunt och doftar gott.
  7. Ställ åt sidan och låt svalna av.
  8. Smörj en stor ca 3 l brödform eller 2 mindre 15-16 dl formar.
  9. Vält upp och kavla ut degen till en rektangel med samma bredd på kortsidan som brödformen.
  10. Om ytan känns torr, så pensla med lite vatten.
  11. Sprid ut det mesta av lin/råg blandningen över och kavla lätt på så den fäster.
  12. Rulla ihop från kortsidan och lägg med skarven neråt i brödformen.
  13. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter, och sätt ugnen på 200 grader.
  14. Pensla brödet med uppvispat ägg och sprid över resten av lin/råg blandningen.
  15. Grädda på nedersta falsen i ca 30 minuter.
  16. Stjälp ur formen och låt svalna övertäckt på galler.

Kommentarer

Detta bröd passade väldigt bra att antingen rosta, steka eller grilla, i alla fall för mig då mitt fick en stor luftbubbla i sig som gjorde det väldigt svårt att bre det vanligt. Angående smaken så var den toppen, rekommenderas starkt!
Det här ska definitivt testas nästa gång jag bakar! =)

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…