Rågbröd med surdeg

Ett underbart bröd som jag bakat ett antal gånger. Det tar tid att göra, men kräver inte mycket arbete. Torrjästen kan kännas som fusk, men jag har fått fin jäsning med den. Recept på surdegen hittar du på matklubben.se.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 dl brödsirap
  • 9 dl vatten
  • 1 dl solrosfrön eller pinjenötter
  • 1 dl grovhackade valnötskärnor
  • 1 msk salt
  • 2 dl rågsurdeg (grundrecept på rågsurdeg)
  • 6 dl fint rågmjöl (350 g)
  • 4 dl vetemjöl special (250 g)
  • 2 dl rågkross
  • 2 dl vetekli
  • 2 dl havregryn, fullkorn
  • 2 tsk torrjäst

Gör så här

  1. Blanda ljummet vatten med salt, frön och nötter. Häll i surdegen när du känner att vattnet är svalare än fingervarmt. Rör om.
  2. Blanda det torra ingredienserna med torrjästen (c:a 1/2 påse).
  3. Häll de torra ingredienserna i vattenblandningen och bearbeta med degkroken i 5 minuter. Häll över i en stor bunke (jäser minst till dubbla storleken) och täck med plast och/eller bakduk. Låt jäsa i 12 timmar.
  4. Häll över degen i två smorda brödformar. Teflonformar fungerar bra för mig. Häll inte mer än upp till 2/3 av formarna. Låt jäsa i 1 timma till.
  5. Grädda bröden i 200 grader under 70 - 75 minuter. Låt de färdiga bröden vila, inlindade i fuktiga bakdukar, under minst 12 timmar. Jag skivar sedan upp dem och fryser in dem skivade. Skivorna tinar på 10 minuter. Värm dem inte.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…