Rödbetspaj med hasselnötspesto

Ljuvliga smakkombinationer finner du i denna paj! Hasselnötspeston är verkligen en höjdare tillsammans med de söta rödbetorna. Den som vill spara tid så finns det färdigkokta rödbetor att köpa i den kalla grönsaksdisken.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 600 g jämnstora rödbetor, gärna ganska små
  • Pajdeg:
  • 125 g smör
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk iskallt vatten
  • Äggstanning:
  • 3 ägg
  • 2 dl créme fraiche
  • 1 dl mjölk
  • Salt
  • Peppar
  • Hasselnötspesto:
  • 75 g hackade hasselnötter
  • 2 msk pepparrot, färsk eller på tub
  • 1 dl finhackad bladpersilja
  • 2½ dl fint riven Västerbottenost
  • 3/4 dl god rapsolja
  • Salt
  • Peppar
  • Garnering:
  • Färsk oregano eller annan ört
  • Servering:
  • Sallad

Gör så här

  1. Tvätta och koka rödbetorna i lättsaltat vatten tills de är mjuka, ca 1 timme. Obs! Låt båda ändarna på rödbetorna vara kvar.
  2. Pajdeg:
  3. Kör ihop smör, grahamsmjöl och vetemjöl, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör alltsammans i ytterligare några sekunder. Tryck ut degen i en pajform, 27 cm i diameter. Degen får gärna gå upp ovanför kanten, så håller pajen formen bättre vid gräddning. Låt pajskalet vila kallt i 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Skölj rödbetorna något så att de svalnar. Gnid bort skalet med händerna eller hushållspapper och skär bort ändarna. Nagga pajskalet och förgrädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Dela rödbetorna i klyftor, lägg dem i pajskalet och salta.
  6. Hasselnötspesto:
  7. Blanda nötter, pepparrot, bladpersilja, Västerbottenost, olja, salt och peppar i en bunke.
  8. Äggstanning:
  9. Vispa ihop ägg, créme fraiche, mjölk, salt och peppar.
  10. Häll äggstanningen över rödbetorna. Toppa med hasselnötspeston. Grädda en bit ner i ugnen, ca 40 minuter, tills äggstanningen stelnar. Täck med aluminiumfolie om pajen riskerar att få för mycket färg.
  11. Servera pajen gärna med en sallad.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…