Rönnbärs- och äppelgelé

Passar fantastiskt gott till vilt och även andra kötträtter!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 liter rönnbär
  • 500 g syrliga äpplen
  • 7 dl vatten
  • 9 dl socker per liter saft
  • Eventuellt citronsyra

Gör så här

  1. Lägg rönnbären i frysen över natten.
  2. Rensa och skölj bären och skär äpplen i bitar.
  3. Koka bär och äpplen i vattnet i cirka 15 minuter.
  4. Låt sedan blandningen rinna av genom en silduk.
  5. Mät saften och tillsätt 9 dl socker per liter saft.
  6. Rör om och koka i cirka tio minuter utan lock.
  7. Gör ett geléprov.
  8. Lägg en tesked varm gelé på ett fat.
  9. Ställ fatet i kylskåpet.
  10. Prova att dra en kniv genom gelén när den har stelnat.
  11. Om den inte flyter ihop är gelén klar.
  12. Flyter den ihop kokar du i fem minuter till.
  13. Testa igen.
  14. I nödfall kan du använda fruktpektin för att få gelén att stelna. För en fastare gelé kan du också tillsätta citronsyra.
  15. Beräkna 1/2-1 1/2 tsk citronsyra per kilo.
  16. Häll gelén i små glasburkar och sätt på lock.
  17. Ställ dem kallt.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…