Rotfruktsgratäng

Efter att ha läst mängder av recept på rotfruktsgratänger samt fört dialog med familjens smaklökar så blev detta min version av tillbehör till älgsteken!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 5 stora potatisar
  • 1 gul lök
  • 1 mindre kålrabbi
  • ½ kålrot
  • 3 morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2½ dl matlagningsgrädde
  • Ca 2 dl mjölk
  • ½ tsk riven muskotnöt
  • Vitpeppar
  • Salt

Gör så här

  1. Stava samtliga rotfrukter i lagoma storlekar. Tag potatis och kålrot, förkoka i vid kastrull i ca 10 min. Lägg sedan ned kålrabbi och morötterna, låt koka i ytterligare 7-10 min.
  2. Värm ugnen till 200°.
  3. Smörj en gratängform med smör.
  4. Blanda mjölken och grädden, smaka av med salt och peppar.
  5. Häll av vattnet ur kastrullen och lägg de förkokta rotfrukterna i formen.
  6. Riv muskot direkt över dem, tillsätt hackad vitlök samt den gula löken i halvringar. Häll sedan över vätskan.
  7. Rör om och salta och peppra ev mer.
  8. Tillredes i ugnens mitt i 40-50 min.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept