Semifreddo med nougat och likör samt kanderade nötter

Helt ljuvlig dessert som smälter i munnen! Len ägglikörsglass som varvas med nougatglass och toppas med kanderade hasselnötter. Passar perfekt nu i påsk. Låt den gärna stå framme en stund före serveringen.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 1 äggvita
  • ½ dl florsocker
  • 1 msk + ca 2 msk ägglikör
  • 50 g nougat
  • 60 g hasselnötter
  • 2 msk socker
  • 20 g riven mörk choklad

Gör så här

  1. Vispa grädden. Vispa i en annan bunke äggulorna och florsockret fluffigt. Vispa upp äggvitan separat till ett hårt skum. Dela upp äggulesmeten i två skålar. Vispa i hälften av grädden och hälften av äggvitan och 1 msk ägglikör i den ena skålen.
  2. Smält nougaten på låg värme i en kastrull eller i mikron. Använd elvisp och vispa hastigt ner nougaten i den andra skålen med äggulesmeten, och därefter resten av grädden och äggvitan.
  3. Häll ½ msk ägglikör i varsitt portionsglas. Fördela ägglikörssmeten i glasen. Fyll därefter på med nougatsmeten. Täck glasen med plastfolie och låt dem stå i frysen i minst 4 timmar.
  4. Rosta nötterna i en torr stekpanna tills skalet börjar lossna. Gnugga av skalet mellan hushållspapper eller i en handduk. Lägg tillbaka nötterna i stekpannan, strö över sockret och låt det smälta till en ljus karamell. Vänd runt nötterna i karamellen och flytta över dem att stelna på en plåt med bakplåtspapper. Peta isär nötterna med en gaffel innan sockret hinner stelna.
  5. Toppa desserten med nötterna och riven choklad. Servera genast!

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…