Smördegsinbakad potatis med Västerbottensost

En förrätt som ser mer avancerad ut än vad det egentligen är, och som passar perfekt att använda överbliven kokt potatis till.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 platta färdig smördeg
  • 4 små kokta kalla potatisar
  • 1 påse riven Västerbottensost
  • 1 Ägg
  • Tillbehör:
  • Gräddfil
  • Röd stenbitsrom
  • Rödlök

Gör så här

  1. Ugn: 220 grader, eller 200 grader i varmluftsugn.
  2. Följ anvisningen på smördegs-förpackningen och låt den vila i ca 10 minuter i rumsvärme.
  3. Skala och skiva den kokta potatisen.
  4. Hacka rödlöken.
  5. Skär smördegen i 4 avlånga bitar, så breda som hela plattan tillåter.
  6. Pensla kanterna med uppvispat ägg, eller kallt vatten, innan potatisen och osten läggs på den ena halvan av bitarna med smördeg.
  7. Ta så mycket ost som du vill, och som ryms ovanpå potatisen, men lämna tomt ut mot kanterna.
  8. Vik över den tomma halvan deg, och nyp igen till ett paket med fingrarna.
  9. Pensla ovanpå med ägg eller vatten, och strö på lite ost som dekoration.
  10. Grädda paketen på galler med smörpapper i ca 15-20 minuter beroende på ugnen.
  11. Lägg upp tillbehören (stenbitsrom, lök och gräddfil) på en tallrik, och servera till smördegspaketet.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept