Smoky chicken med mojodipp

Inget slåt denna marinad! Liquid smoke är såkallad rök på flaska. Den har väldigt kraftig röksmak så det krävs ytterst lite för att få fram en rökig ton. Finns i välsorterade mataffärer.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 600g kycklinglårfilé
  • ½ tsk salt
  • Marinad:
  • 1 apelsin
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 tsk hickory liquid smoke
  • 1 tsk mörk sirap
  • 1 krm mald svartpeppar
  • 1 krm tabasco
  • Mojodipp:
  • ½ grön paprika
  • ½ röd paprika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/4 röd chilifrukt
  • 1½ msk rapsolja
  • 1 dl krossade tomater på burk
  • 2 krm spiskummin
  • ½ msk pressad citron
  • ½ tsk salt
  • ½ krm mald svartpeppar

Gör så här

  1. Börja med marinaden.
  2. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten, riv skalet och pressa ut saften. Skala och finhacka vitlöken. Blanda apelsinsaft och-skal, vitlök, tomatpuré,soja, liquid smoke, sirap, peppar och tabasco.
  3. Putsa och skär kycklingfiléen i ca 2 cm breda strimlor, blanda kycklingen med marinaden. Täck över och låt marinera i kylskåp ca 2 timmar, gärna över natten.
  4. Dipp:
  5. Kärna ur paprikorna och skär dem i mindre bitar, Skala och hacka vitlöken. Kärna ur och hacka chilimn.
  6. Mixa paprika, vitlök och chili med olja, krossade tomater, spiskummin och citronsaft i en matberedare eller med en mixerstav. smaka av med salt och peppar.
  7. Trä upp kycklingen på små blötlagda grillspett av trä, krydda runtom med salt.
  8. Grilla kycklingspetten över glöd ca 6 minuter, tills de är genomstekta. Snurra på spetten allteftersom så att de får en jämn och fin grillyta runtom.
  9. Servera de nygrillade spetten med mojodippen.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept