Stekta kaneläpplen med päronkräm och rostade pumpakärnor

En fräsch och nyttig efterrätt, helt utan vanligt socker.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Rostade pumpakärnor:
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 tsk agavesirap
  • ½ krm malen kardemumma
  • 1 krm malen kanel
  • Stekta äpplen:
  • 3 äpplen
  • 1/3 vaniljstång
  • 1½ tsk malen ingefära
  • 1½ tsk malen kanel
  • 1 msk pressad citron
  • Smör till stekning
  • Päronkräm:
  • 2 mogna stora päron
  • 1/3 vaniljstång
  • Garnering:
  • Eventuellt torkade tranbär

Gör så här

  1. Häll pumpakärnorna i en medelvarm panna och rosta dem i ca 15 minuter under omrörning. Tillsätt agavesirap och kryddor mot slutet och rosta i ytterligare 3 minuter under omrörning. Ta pannan från värmen och låt blandningen svalna.
  2. Skala äpplena, kärna ur och skiva dem tunt. dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg äppelskivorna i en plastpåse och tillsätt vaniljfrön, kryddor och pressad citron. Knyt ihop påsen och låt marinera i kylen i minst 15 minuter. Stek äpplena i smör i en stekpanna på medelhög värme i ca 10-15 minuter tills de blivit mjuka.
  3. Gör päronkrämen strax före servering. Skala päronen, kärna ur och skär dem i skivor. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Mixa päron och vaniljfrön till en slät kräm i en mixer eller i en matberedare.
  4. Fördela äpplena i 4 glas. Strö över pumpakärnor, lägg på päronkrämen och toppa med resten av pumpakärnorna och eventuellt torkade tranbär.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept