Surdeg på råg till många bak

Ju mer surdeg i brödet desto mer smak och mindre/ingen jäst behövs. Bröd som har sin grund av surdeg ger ett hälsosamt bröd och längre hållbarhet. Det finns många recept på surdeg och här kommer ännu ett.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 3 l och 3 dl varmt vatten
  • 3 msk honung
  • 1/4 av ett paket jäst på 50 g
  • 3 l och 2 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl fint rågmjöl

Gör så här

  1. Dag 1
  2. Blanda 3 dl vatten med honung och jäst. Tillsätt 2 dl grovt rågmjöl och vispa. Låt stå exempelvis nära spisen med plastfolie eller bakduk. Rör då och då och kontrollera att degen bubblar.
  3. Dag 2
  4. Blanda i 1 dl fint rågmjöl. Rör då och då och kontrollera att degen bubblar.
  5. Dag 3
  6. Blanda i 3 l varmt vatten och 3 l grovt rågmjöl. Rör om då och då. Låt stå övertäckt och bubbla.
  7. Dag 4
  8. Den surdeg som du inte behöver på en gång till ditt brödbak går bra att frysa. Frys ner i påsar exempelvis med 1 dl i varje och kanske några med 5 dl. Anpassa efter mängden du behöver till dina surdegsbak.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…