Svartvinbärsparfait med citronkakor

Små goda knapriga kakor passar bra till en krämig och len parfait. Förvara kakorna i en burk med tättslutande lock.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • ½ liter frysta svarta vinbär
  • 1 1/4 dl socker
  • 4 äggulor
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • Citronkakor:
  • 4 dl vetemjöl
  • 3/4 dl socker
  • 200 g kallt smör i kuber
  • 1 äggula
  • Finrivet skal av 2 citroner
  • 2 msk socker

Gör så här

  1. Rör vinbär och 1/4 dl socker med en träslev så att sockret löser sig och bären mosas något. Sila av så att du får ca 4 msk bärsås.
  2. Vispa äggulor, resterande socker och vaniljsocker vitt och pösigt.
  3. Vispa grädden lätt.
  4. Blanda äggsmet, grädde och rårörda vinbär.
  5. Klä portionsformar med plastfolie. Fyll smeten i formarna och ställ i frysen ca 4 timmar.
  6. Citronkakor:
  7. Mixa mjöl, socker och smör till en smulig deg. Tillsätt äggulan och kör snabbt till en smidig deg. Låt degen vila kallt minst 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 175 grader.
  9. Dela degen i 4 delar och rulla till tjocka längder.
  10. skär i tunna skivor och platta ut kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
  11. Blanda citronskal och socker och strö över kakorna.
  12. Grädda i ugn ca 10 minuter.
  13. Stjälp upp parfaiten på tallrikar och servera lite bärsås och citronkakor.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…