Tomattäckt köttfärspaj

Visst är det härligt gott med pajer, tycker jag...här är ännu en härligt god och matig paj.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 100 g smör
  • 2 kokta kalla potatisar ca 150 g
  • 1 - 2 msk vatten
  • Fyllning:
  • 500 g Scans köttfärs
  • 2 gula lökar
  • 200 g champinjoner
  • 1 msk olja eller smör
  • 4 msk tomatpuré
  • 3 dl vatten
  • ½ köttbuljongtärning
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 1 vitlöksklyfta
  • Topping:
  • 4 tomater
  • ½ msk örtkrydda t ex oregano
  • 1 - 2 dl riven ost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skär matfettet i småbitar, pressa potatisen. Arbeta samman mjöl, matfett och potatis till en smidig massa. Tillsätt vatten, arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en ugnssäker form så att den täcker botten och kanter. Nagga med en gaffel.
  3. Förgrädda 12 - 15 minuter.
  4. Fyllning: Skala och hacka löken.
  5. Fräs köttfärs, lök och svamp i matfett i en gryta. Tillsätt tomatpuré, vatten, buljongtärning, salt och kryddor. Koka ca 10 minuter. Smaksätt med hackad vitlök.
  6. Häll fyllningen i pajskalet.
  7. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.
  8. Lägg på tomatskivorna och örtkryddan. Strö på osten. Grädda ytterligare 10 minuter.
  9. Servera med en fräsch sallad.

Kommentarer

varför just scans köttfärs

Liknande recept