Tunisisk Tagine Loubia

Stark gryta som du och dina gäster garanterat kommer bli beroende av!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500 g köttfärs
  • 4 gula lökar
  • 8 vitlöksklyftor
  • 1 msk spiskummin
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk peppar
  • 500 g haricots verts
  • 1 burk 400 g kikärtor
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk olivolja
  • 1 knippa persilja
  • Harissa

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 165 grader.
  2. Blanda köttfärsen med 2 finhackade lökar, finhackad persilja, 2 pressade vitlökar och spiskummin samt salt och peppar
  3. Forma färsen till avlånga bollar, lite större än köttbullar. Stek dem i ugnen i ca 10 minuter.
  4. Hetta upp olja i en panna och lägg i återstående vitlök och lök, finhackat. Fräs ihop med tomatpurén i cirka 15 minuter. Häll på två stort glas vatten, ca 4 dl och låt såsen koka upp och sedan sjuda en stund.
  5. Lägg i köttbullarna, haricots verts och kikärtor i såsen och låt småkoka cirka 15 minuter. Smaka av med salt och harissa, såsen ska vara gans­ka het.
  6. Servera med Couscous eller ris.

Kommentarer

Hej Kicki. Jag är själv tunisier och den här rätten är från min farmor, Tunisisk tagine är en omelett ja, men vi har lånat marockanska ordet tagine till denna rätt, marockaners tagine är ju en gryta i en lerkruka. Den heter ursprungligen tagine loubia för hon hade vita bönor i men jag tog bort dem och la i kikärtor som jag tyckte blev mycket godare.
Du har döpt din maträtt till tagine loubia, men var har du loubian (vit bönor) på arabiska och tagine (omelett), jag bor i tunisien och har aldrig sett denna maträtt, men kan vara kul att få veta varifrån Tunisien den kommer. Mvh Kicki

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…