Världens godaste pepparkakor

Jag fick det här receptet av en arbetskamrat för minst 15 år sedan, nu är vår familj helt beroende;-) Det lär vara klippt ur en landsortstidning här i Finland någon gång på 70-talet.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 3 st ägg
  • 25 g matsoda (=drygt 4tsk)
  • 2 tsk malen kanel (6gr) minst
  • 2 tsk malen ingefära minst
  • 2 tsk malen nejlika minst
  • 1 tsk malet pomeransskal, men sätt 2 !
  • 200 g sirap (= 1 ½ dl). Använd mörk sirap
  • 400 g socker
  • 1 kg vetemjöl – men det verkar för mycket av dagens sort. Ca 850g räcker.
  • 300 g smör (normalsaltat)

Gör så här

  1. Socker, sirap och kryddor kokas upp i en stor kastrull.
  2. Kastrullen tas av värmen och sodan tillsätts under omröring. Degen pöser, så därför ska kastrullen vara stor.
  3. Därefter tillsätts smöret bitvis och bör smälta väl och röras in innan äggen – ett i sänder – rörs i.
  4. Till sist blandas mjölet i stegvis och degen blir fast och blank. Rör med en stadig träslev; plastslevar går av. Ju mer man rör, desto mer segar glutenet till sig. Degen ska inte vara som en hård boll, utan vara ”segflytande”.
  5. Stjälp degen i en bunke.
  6. Den ska stå (svalt/kallt) till följande dag för utkavling till pepparkakor (dvs det lilla som finns kvar efter att man förätit sig på degen...)
  7. Ta fram den i tid innan den ska kavlas ut, för den är hård när den är kall.
  8. Kavla inte ut den alltför tunnt; degen håller inte ihop så väl och figurerna kan vara svåra att flytta.
  9. Grädda i 175ºC ca 7 min. Beror på ugnen, förstås.
  10. Låt pepparkakorna svalna raka på ett galler el. smörpapper innan de sätts i burk/skål. Annars kan de bli missformade. Smaken blir bara bättre om de förvaras i metallburk med lock.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…

Nyhet i beställningssortimentet
99 kr