Vaniljinkokta plommon med färska bär och sabayonne

En läcker och lyxig efterrätt som du dessutom gör rätt snabbt.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 8 plommon
  • Lag:
  • 1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
  • 1 kanelstång
  • 1 liter vatten
  • 5 dl socker
  • ½ dl rom
  • Rivet skal från 1 citron
  • Sabayonnesås:
  • 4 äggulor
  • 1 dl socker
  • 1 dl plommonlag eller 1 dl vitt vin
  • 5 cl konjak, rom
  • Servering:
  • Färska bär efter säsong

Gör så här

  1. Koka upp vatten, socker, vanilj, kanel och citronskal.
  2. Tillsätt sedan plommon. Låt koka på svag värme tills de är mjuka, vilket tar ca 3-10 minuter beroende hur mogna plommonen är.
  3. Slå på romen och låt kallna i lagen.
  4. Blanda äggulor, fruktlag, konjak och socker i en bunke eller i en vid kastrull. Vispa över varmt vattenbad eller på svag värme tills såsen sjuder och blir skummig.
  5. Använder man vitt vin, öka på sockermängden med ½ dl socker.
  6. Ska man servera såsen kall måste man vispa tills den kallnar.
  7. Servera plommonen med den varma sabayonnesåsen och färska bär efter säsong.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…