Variabel tjälknöl

Ett samlingsrecept för den experimenterande matlagaren. ***Det är inte meningen att man ska använda alla föreslagna saltlagsingredienser på en gång!*** Receptet ger förslag på vad som kan användas och kombineras efter tycke och smak - prova dig fram!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 kg fruset kött av grövre kvalitet. Kött av finare sort, ex oxfilé, går utmärkt att göra tjälknöl av om det har legat fryst länge och blivit torrt, annars blir det för löst.
  • Saltlag - bas (detta är grunden och kan användas utan vidare ingredienser):
  • 1 liter vatten
  • 1-2 dl salt
  • 1 tsk socker
  • Svartpeppar, grovmalen
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • Saltlag - kryddor (dessa är förslag som på extrakryddor kan doseras och mixas efter behag):
  • Färsk eller torkad chili
  • Rosmarin
  • Enbär
  • Timjan
  • Rosépeppar
  • Saltlag - övrigt (dessa är också förslag på extra smaksättning som kan användas efter tycke och smak):
  • 1 citron
  • 1 rödlök
  • 3-4 dl glögg
  • 2-4 dl rödvin
  • 4 msk honung

Gör så här

  1. Sätt köttet djupfryst i ugn, 80-90 grader.
  2. När köttet tinat tillräckligt efter några timmar, sätt in termometer.
  3. Vid 55 grader är köttet rött, vid 75 är det genomstekt (60-65 grader är vad jag föredrar). Beroende på köttstorlek och form, 5-12 timmar i ugn.
  4. Koka upp vatten till saltlagen och blanda i de ingredienser du vill ha med. Rör om och låt svalna tillräckligt för att hällas i plastpåse (använd stekpåse om du vill ha det så varmt som möjligt). Häll lagen i påsen, placera köttet i lagen, knyt ihop och låt ligga 10-24 timmar.
  5. Tag ur köttet och skär i tunna skivor och servera med något krämigt, ex potatisgratäng, potatissallad och/eller svampstuvning.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…