Varm chokladfondant med jordgubbar i lakritsthé- och dragonsås samt en kall ananasconsommé med vanilj.

Ett av de vinnande recepten till tävlingen Årets gröna kock år 2000. Läs mer om tävlingen här.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 200 g choklad
  • 200 g smör
  • 80 g strösocker
  • 55 g vetemjöl
  • 4 ägg
  • 4 äggulor
  • 2 liter jordgubbar
  • 100 g färsk dragon
  • 2 påsar lakritsthé
  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 stor ananas
  • 1 vaniljstång
  • 1 liter vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 citron

Gör så här

  1. Ananas: Skala och skiva upp 10 tunna skivor av ananas till chips. Torka i ugn ca 2 timmar på 80 grader. Skär ner resten av ananasen och koka med vatten, vanilj och socker ca1 timme, sila och kyl ned. Sås: Koka ihop vatten och socker tillsammans med lakritsthépåsarna och dragonstjälkar tills 1 dl återstår, sila av och låt kallna. Tillsätt finhackad dragon. Chokladfondant: Vispa socker och smör till det blir fluffigt. Tillsätt hela ägg (ett i taget), sedan ägg- gulor. Smeten kommer att se sprucken ut men går ihop när du nu tillsätter den smälta chokladen i en jämn stråle. Tillsätt sedan mjölet (lite i taget). Smeten skall ha en tjock och fluffig konsistens. Bakas i väl smorda portionsformar 6 minuter på 200 grader.Skiva jordgubbarna och lägg på tallrik, häll sås över och ställ fondant bredvid. Consommé serveras vid sidan av med ananaschips.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…