Whiskysås

Supergod whiskysås

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 schalottenlök
  • 2 tsk smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk senap
  • 2 msk kalvfond, koncentrerad
  • 5 cl whisky, rökig, 2+1 msk
  • 1 krm svartpeppar, nymald
  • 1 msk brun farin
  • 2 msk soja, kinesisk
  • 1 msk grönpeppar, (torkad)
  • 1 tsk maizena, majsstärkelse
  • 1 tsk smör
  • 1 morot
  • 2 msk tomatpuré

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Skala och hacka moroten Fräs detta i smör i en tjockbottnad gryta. Tillsätt tomatpurén.
  2. Häll över 1 msk grädde när löken nästan är torr.
  3. Tillsätt senap, fond och 2 msk whisky, resten av grädden, peppar, farinsocker, och soja.
  4. Stöt grönpepparkorn i mortel och blanda ner dem i såsen. Koka samman i 5 min.
  5. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten.
  6. Rör ner den i såsen och låt koka ca 5 min.
  7. Smaka av och häll eventuellt i mer whisky efter smak, drygt 1 msk.
  8. Rör ner smöret precis före servering så att såsen blir blank.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@scan

Faluwok

En asiatisk wok med svensk touche. Hoisinsås är en universalkrydda som sätter karaktär på rätten.