Tråd:
Den stressade studentens mat.

Inlägg

@lenkan

Bacon är bra att ha massor av i frysen, går att ha till det mesta. God smak och protein. Finns ofta trepack för en billig peng.
Köp köttfärs vid extrapris, portionera i fryspåsar och frys in.
En falukorvsring kan lätt bli 4 olika rätter för en student, enkel korv stroganoff med ketchup istället för tomatpuré, lök och mjölk/mjölredning istället för grädde; stekt med kokad potatis och vita bönor, stekt med makaroner eller ugnsstekt med potatismos och senap. Passa på vid extrapris!
Om man vill lyxa till det med riktigt kött ibland så är skinkstek ett väldigt bra alternativ. Ofta kostar den bara 49:- kilot och en bit räcker långt på en person. Man kan skiva den och krydda med grillkrydda till pommes eller liknande, strimla och gör en enkel kinagryta med ris eller skär i grytbitar och koka en god gryta.

Tyckte bara du skulle få lite protein-tips också :)

@anitasuzanne

Student! Råriv 3,4,5 potatisar grovt, gärna en fast sort, hetta upp olja i stekpanna, tryck ner det rivna o stek på inte allt för hög värme, skaka pannan ibland så det inte fastnar. Efter 8-10 min så för du in en stekspade under potatiskakan och vänder den. Ibland går den i 2 delar men det gör inget. Stek lika länge på denna sidan. Salta. Några oliver, tomatsallad, fetaosttärningar till, kanske några skivor rökt lax om kassan tillåter? Tillbehören går ju att variera, beroende på vad som finns hemma.
Raggmunkar med lingonsylt! Gott o billigt. Recept i grundkokbok.
Tomatsoppa med pastaskruvar eller Borlottibönor, liten klick med turkisk yoghurt i, gott bröd till. Tomatkross, lök, vitlök,buljong morötter i strimlor. Gör rejält med soppa o frys in. Det är guld .värt att kunna ta fram en omgång soppa när man inte ids laga mat.

@the_mama97mia

Mmmm... jag vet att jag är tjatig men vidhåller potatisens underbara karaktär.
Du kan micra den typ 4 min, som bakad potatis, ätes med bara en klick smör eller ngn röra efter smak.

Potatisgratäng - gott bara som det är. Inte svårt alls.

Rårakor eller raggmunk - så himla gott - inte svårt. Men du behöver kanske som flera sagt, en riktigt bra baskokbok.

@ledivo

Det här är enkelt laga till och ganska billigt samt bra att frysa in i portioner, så slipper du laga mat de dagar du är stressad för pluggandet.
Chili con carne på mitt vis

@countrygirl

När jag pluggade brukade jag ta koka krossad tomat, en hackad lök, pizzakryddor koka så att löken blir mjuk, koka pasta pennor. Lägg allt i en ugnsfast form strö över ost, in i ugnen för gratinering. Var jag riktigt fattig fick det räcka så, var jag rikare en köttfärsbiff och sallad till.

Tonfisk på burk, ris, creame fraiche, purjolök, curry - koka riset, blanda ihop allt. Jättegott.

I min affär har vi en "pensionärshylla" där det finns olika matvaror till nedsatt pris. Köttet har ofta halva priset. Det är bara att frysa ner om du inte har tid eller lust att äta det den dagen.

Baka ditt egna bröd! Du tjänar på att köpa en billig bakmaskin. Den vi har köpte vi för 199 :-. Den har jobbat in sig ganska snabbt. Då finns inte alla finesser men är duglig för det den är köpt för. Annars är det ganska enkelt att baka brödet själv. Till slut blir du duktigare. Övning ger färdighet!

Sedan håller jag med FruAst, köp en kokbok. Börja med det enkla och billiga. Lär dig sedan successivt att utveckla recepten.

Lycka till!

@boz1965

Skrivet av FruAst den 31 jan 2010

...Boz, du som är kock får väl göra en insats här och ge den unge mannen lite bättre tips. Pasta rouge=usch! Men mamamia hann ju före med det bästa tipsen att ha billiga basvaror hemma...

Mitt bästa tips är helt enkelt att jaga "röda lappar", dvs varor med nersatt pris. För att butiken ska få lov att sätta röd lapp på en vara måste den vara sänkt minst 10% från ordinarie pris.

Leta också efter "kort datum" och köp mycket av detta och frys in. "Kort datum" innebär att bäst-före-datumet ligger alldeles om hörnet, men marginalerna är alltid väl tilltagna så varan är inte dålig för att bäst-före är uppnått. Är det däremot "sista förbrukningsdag" ska man inte köpa det, för då är det det som gäller, men "bäst-före" är OK. Viktigt att skilja på dessa två begrepp.

Butikerna har oftast också billiga pastamärken som man kan köpa. Den billiga pastan är oftast lika bra som den dyra, det är bara det att den kommer från en mindre känd tillverkare som inte lägger stora pengar på reklam som måste tjänas in igen och därför syns på prislappen.

Billiga konserver finns oftast också. T.ex. krossade tomater, champinjoner på burk, tonfisk, mm.

Som sagt: Håll ögonen öppna och köp så mycket du har råd med just vid det tillfället. Torra varor och konserver "äter inte bröd", de kan stå länge i skafferiet. Handla aldrig hel- och halvfabrikat, då blir du verkligen blåst på pengar. Det är ALLTID billigast att laga från grunden själv. Och du har ju massor av recept här. Det är bara att "go crazy"... :p

Och var inte rädd för att testa nya saker bara för att du är "grön" i köket - övning ger färdighet. Tore Wretman var också nybörjare en gång i tiden... (Y)

@mistys

Kollade lite. Lotten Thörngren heter författaren . Finns fler i samma serie med samma tänk. Fanns att köpa på tradera iallafall och att låna på biblioteket. Lysande böcker för någon med lite pengar, halvdålig erfarenhet av matlagning men fortfarande hungrig på annat än makaroner.

@mistys

Jag har en kokbok som heter "mat för fattig gourmet" Vet inte om den finns fortfarande men den är lysande. Där finns jättemycket gott för liten peng men även tips på hur man gör sådant man normalt kanske köper i pulverform ex vaniljsås,chokladpudding mm Blir mycket godare och mycket billigare och även en student vill väl lyxa till med efterrätt ibland kanske.
Även bra mat finns naturligtvis. Denna borde delas ut gratis i skolorna :p:p:p

@fruast

Skrivet av boz1965 den 30 jan 2010

Annars är det väl snabbmakaroner och ketchup som är standard när man pluggar? :p

Boz, du som är kock får väl göra en insats här och ge den unge mannen lite bättre tips. Pasta rouge=usch! Men mamamia hann ju före med det bästa tipsen att ha billiga basvaror hemma.

Kom ihåg övning ger färdighet och det finns undersökningar som säger att människor som lagar sin egen mat lever längre.:D

Ibland kan det bli lite "för mycket" att leta recept på en sån här sajt. Det kan vara bra för en orutinerad matlagare att ha en baskokbok till hands. Där det står om livsmedel och så. Jag tycker att Vår Kokbok är bäst. Den kostar 256 kr på adlibris. Sen kanske du fick med dig något från hemkunskapsundervisningen som kan vara till nytta nu...

Lycka Till!(Y)

@redd

Hoppa över chillin i denna, ungefär så enkelt det kan bli.
Bacon kan bytas ut med det mesta marinerade köttet.
Fryser man den blir den lite grynig men fungerar det med..

Het baconpasta på 10 minuter

@asasto

NÄ inte för mig iallafall, har inte köpt varken eller av dessa på många år. Och jag lever på sparpengar + CSN bidrag och jag gör oftast av med mindre i månaden än vad jag skulle gjort ifall jag tagit lån. Och min matkostnad är bra mycket lägre än den där summan som CSN brukar gå ut med vid skolstarter som man läser i tidningar ska vara ett medelvärde av vad matkostnaden är, och jag äter inte nudlar eller halvfabrikat heller (njae kanske inte 100% sant jag gör ju inte min egen ost eller tillverkar min egen yoghurt men jag köper inte sånt som färdig soppa, färdig pytt i panna, färdiga mikromåltider och dyl.)

Kan även lägga till att sånt som snabbmakaroner, nudlar, ketchup, vitt bröd och liknande ger falsk billighet eftersom det ofta triggar godissuget så att man lättare blir sugen på något sött då energinivåerna går ner ett par timmar efter att man ätit maten, och en delicatobit, godispåse el dyl. flera gånger i veckan blir tillslut en ganska stor summa pengar.

@the_mama97mia

hehe, eller snabbnudlar nu för tiden, 1.99 / förpackning sist jag handlade. hehe