Tråd:
Någon som har tips på grilltillbehör och god grillolja???

Inlägg

@goranekholm

Marinader

till ca 6 portioner kött eller fisk
Till fisk:
Blanda 2 dl The Hot Spot Mango Jalapeño Glaze med 1 dl vatten, 1/2 dl vitt vin, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 finhackad gul lök, 1 msk chilipeppar och 1 pressad citron. Marinera fisken i minst 3 timmar.

Till oxkött:
Blanda 2 dl The Hot Spot Chipotle Glaze med 1 dl rödvin, 1/2 dl vatten, 2 pressade vitlöksklyftor, salt, peppar och 1 msk soja. Marinera köttet i minst 3 timmar.

Till fläskkött:
Häll 150 g Vitlöksklyftor Original (inkl sås) i en mixer. Tillsätt 1 dl rödvin,
1 dl vatten, 1 dl ketchup och 2 dl The Hot Spot Hong Kong BBQ-sås. Mixa samman allt noga. Marinera köttet i minst 6 timmar.

Till lammkött:
Häll 150 g Vitlök Provençale (även såsen) i en mixer. Tillsätt en 1/2 lök,
1 dl vitt vin, 1 dl vatten, 1 dl olivolja, 1 msk soja och 1 msk The Hot Spot Oriental Seasoning. Mixa samman allt noga. Marinera i minst 3 timmar.
Lycka till.

@kekke46

God marinad:
1 dl coca-cola
1 dl olja
½ msk soja
2 msk hunung
1 tsk kanel
1 tsk chilipulver
2 pressade vitlökar
Lägg ner köttet i marinaden att marineras 1-2 timmar

@martina63

Skrivet av gnutten1 den 25 apr 2011

Slängde ihop en marinad i dag med mörk rom, harrissa, allroundkrydda, mörksirap, färskpressad lime.

Blir helgrillad kyckling idag.

Men en av de godaste saker att grilla är grönsaker och potatis. som t.ex. sparris, squash, majs, endiver m.m.

Håller med!! Grönsaker är nästan godare än,kött-fisk på grillen. Squash, aubergine, halva tomater,lök och halloumi...mmmm!

@marre73

Har nästan alltid Goda grillröran med som tillbehör vid grillning,kan ätas på smörgås dagen efter också

@wilmaz

Skrivet av jeanettefredrik den 16 apr 2011

Tacksam för tips till grillning.

Supergod marinad:
Olja
Soja
Kakao
Chili
Honung (flytande)
Salt. kan uteslutas

Marinera över natten och pensla på under grillning. Passar till allt kött och till grönsaker. Eller så kan man pensla på köttfärsspett före och under grillning...MMMmmmmm.

@gnutten1

Skrivet av Misty09 den 25 apr 2011

Såg på 4:ans nyhetsmorgon i helgen. Här gavs grilltips av en grillexpert. Det som sas var att grillolja/marinad var ute......och verkningslöst. Spelade ingen roll om man marinerade i timmar....det trängde ändå bara in ca 1 mm i köttet, droppade, skapade eldslågor som förstörde köttet .
Man skulle istället använda torr rub. Torra valfria kryddor skulle gnidas in. Sen skulle man under grillningen pensla köttet ofta med en glaze istället. Detta skulle ge mer smak då värmen fick köttets porer att öppna sig och få krydderna att tränga in i köttet mer än vad marinaden gjorde.

Ja man får väl testa och se om det är skillnad{talktohand}

Detta tycker jag varierar från år till år vad "experterna" säger.
Men om man har en köttbit som har lite fett t.ex. kycklingfile, använd olja i marinaden, har du däremot en köttbit som är fetare t.ex. Entrecote använd en marinad som inte innehåller olja.
Marinader smaksätter köttets yta. För att en marinad ska kunna tränga in i köttet måste den innehålla någon del vattenbaserad vätska, det krävs också salt eller surt (vinäger eller fruktjuice). Då kan marinaden tränga in en liten bit i köttets yta,

Bra är också att massera köttet i marinadpåsen då och då, samt att se till att marinadpåsen inte innehåller luft.

Marinadspruta är också bra för att få in marinad i en större bit kött.

Koka marinaden för att få ur smaken ur alla kryddor.

Har ni kollat in www.grillhouse.se dom har många bra amerikanska såser, marinader, glaze, kryddor m.m.

@callemero

En enkel grillmarinad gör du på olja, soja och färska örter, vill du ha sötma i så använd lite flytande honung.

@strimma21

Den här egna marinaden använder vi alltid. Supergod!

Sommarens bästa grillmarinad

Bästa och snabbaste tillbehören:
- creme fraiche med pressad vitlök, salt och peppar.
- creme fraiche som toppas med sweet chilisås.
- ädelost som mosas ihop med creme fraiche, salt och peppar.

Äntligen är grillsäsongen igång!

@receptoman

Gör en sås av en burk creme fraiche, 1 klyfta blå Castello och en vitloksklyfta. Kör med mixerstav.
Hur gott som helst till grillat!!!

@jennyv

En underbar kall limesås

En smarrig sås som passar till grillat... fisk som kött!

@the_mama97mia

hehe ja jag tycker alla sätt är bra!
Glöm inte att det finns fler trådar här, sök på grill i matprat !

Guldvinnare! Imponerande "fullträff" från Italien.
99 kr