Tråd:
Saftiga lussebullar?

Inlägg

@paprikan

bakade saffransbullar idag
tillsätter kesella och ett ägg i degen, gör runda bullar som jag gör ett hål i som jag fyller med en tsk.fyllning gjord på riven mandelmassa och smör. sen nyper jag ihop och lägger den hopnypta delen nedåt i en bullpappersform. dom blir smaskens aldrig torra.(Y):)

@kajsa36

Ja jag vet inte om jag ska baka i år... köper nog mitt lusse bröd saffran är ju jäe dyrt i år.. lite olika på olika ställen men 32kr/pkt på Willys 40kr på ica...

@the_mama97mia

Senaste lussebaket blev det släta saffransbullar, efter gräddning penslade jag med smör och doppade i socker. Mycket uppskattat! Ungarna gillar inte russin....

@ingela71

Hej!!
Någon som har ett bra recept på glutenfria lussebullar??
Har provat några men inte hittat något riktigt bra än....:p

@vanillalover

Jag brukar slänga in 1-2 tsk Hjorthornssalt per sats deg. Det gör dem väldigt saftiga!
/Marie

@sdmaya

Maya´s Fluffiga Lussekatter
Detta recept är kanon :) saftiga och goda! :p(L)

@smeand

Det godaste är att använda riktigt smör och inte kesella. Felet många gör med smöret är att de smälter det. Rör ner mjukt rumstempererat smör i degen istället. Då får man samma effekt med saftiga bullar som när man använder kesella, men med den goda smörsmaken. Smält smör gör att man lätt tar i för mycket mjöl. Jag har alltid två ägg i också som gör degen luftigare. Saffransdeg ska alltid ha mer socker och smör än vanlig vetedeg. Baksirap gör bullarna saftigare än socker.

@lenael

Har inte bakat lussebullar på flera år. Min man vill hellre ha vanliga vetebullar. Men i år blir det nog lussebullar till lucia jag blir så sugen när jag läser era recept. Kanske jag provar vetesnurror med julsmak oxå. :):)

@vetebullen

Vill du ha riktigt goda julbullar så pröva mitt recept nedan
Var noga med att inte grädda bullarna längre än 12 min i 225 grader och i mitten av ugnen.
Dom ska vara saftiga. Öka saffransmängden om du vill ha mera smak av det.
Smaken är som bekant, olika :D Lycka till!
Vetesnurror med julsmak

@bumbis

Jag gör oxå som marielotta men jag har vanlig mjölk och socker istället för sirap. Dom blir väldigt fluffiga och goda.

@marielotta

Ett recept jag gjort i många år. Reptet är hittat på www.alltforforaldrar.se julsnack.

MAMMA BULLDEGS SAFTIGA & FLUFFIGA LUSSEBULLAR

50 gr jäst
150 gr riktigt smör
5 dl gammeldags mjölk
250 gr Gourmet Kesella
2 pkt saffran
2 dl vit brödsirap
0,5 tsk salt
drygt 18 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
russin
ägg till pensling

Lägg russinen i blöt i en skål med vatten. Smula jäst i en bunke. Stöt saffran tilsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i. Låt saffranen "svettas" med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns (OBS detta moment är mycket viktigt för att få ut smak från saffranen!). Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i Kesella och mjölk och värm till fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör om. Ha genast i sirapen. Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver). Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter, helst nära spisen eller nära ett element.

Baka ut degen. Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl! Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig. Forma degen till lussebullar. Låt jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna på varmt ställe. Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med äggvita. Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader. Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge! Paketera bullarna i plastpåsar så fort de svalnat.

@lilljeppe

Jag gör nog som Boddan, testar båda recepten:p Ungarna blir väl glada om dom får många lussebullar(Y)
Tack till er båda för recepten. Normalt så köper jag eftersom mina blir så torra, men jag gör ett undantag och testar era recept.:D

Tack igen
Lilljeppe

Fynda ”Best Wine in box”
229 kr