Amoz ankbröstfilé med potatisgratäng och sherrysås

Det var en angenäm överraskning att ankkött var så himla gott och mört. Kan verkligen rekommenderas!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 460 g ankbröstfilé, 2 frysta filéer i ett paket
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Smör
  • Sås:
  • ca 3 dl sky (från det stekta köttet + vatten)
  • 2 tsk potatismjöl, utrört i lite vatten
  • 3-4 msk sherry
  • Potatisgratäng:
  • 8-10 potatisar
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2-3 dl grädde
  • Riven ost
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här

  1. Skala och skiva potatis, lök och vitlök i tunna skivor. Smörj en eldfast form och varva potatis, lök, vitlök, ost och grädde. Krydda med salt och svartpeppar och avsluta med ost. Gratinera i ugn på 225° ca 20-25 minuter.
  2. Skär längsgående snitt i skinnet på filéerna försiktigt. Krydda med salt och svartpeppar. Hetta upp smör i en stekpanna och lägg i köttet med skinnsidan ner och bryn ca 3-4 minuter.
  3. Lägg över köttet i en eldfast form med skinnsidan upp, häll på fettet från stekpannan. Vänd inte på köttet under stekningen. Sätt in formen i ugnen tillsammans med gratängen de sista 10-12 minuterna. Låt köttet vila innan du skär upp det i skivor.
  4. Sås:
  5. Späd stekskyn med vatten till ca 3 dl och låt koka upp. Blanda i potatismjölet utrört i vatten och låt såsen koka upp igen. Smaksätt med sherry och ev salt och peppar.

Kommentarer

Vad roligt att det smakade bra!😀
Vad roligt att det smakade bra!😀
Dagens middag, jättegott. Fast jag gjorde inte sherrysåsen eftersom mannen inte tycker om vin i maten, det blev vanlig gräddsås. Men köttet blev såå mört och gott, ska absolut lagas fler gånger, tack för receptet!
Hej! jag lagade denna rätt igår. Kanon gott var det!!! Tack för receptet :) Kommer garanterat laga det fler gånger. Trevlig helg /Annika

Liknande recept