Anitas lutfisklåda

Vill man göra lutfisklådan ännu festligare kan man lägg i räkor också.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 ½ - 3 kg skinnfri lutfisk
  • 1 ½ msk salt
  • 750 g potatis
  • 250 g morötter
  • 1 gul lök
  • 1 röd piri piri
  • 100 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 liter buljong från fiskkoket
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 påse gratängost (200 g)
  • Salt
  • Vitpeppar

Gör så här

  1. Recepten är beräknade för 10-12 personer (julbord)
  2. Dag 1: Skölj lutfisken. Lägg den i rikligt med kallt vatten. Låt stå i kylen i minst 1 dygn.
  3. Dag 2: Ta upp lutfisken och låt den rinna av väl. Salta.
  4. Sätt ugnen på 200ºC.
  5. Lägg lutfisken i en långpanna. Täck med aluminiumfolie. Ugnsbaka i ca 45 minuter.
  6. Skala och skär potatis och morötter i tunna skivor, använd gärna matberedare. Skala och skär löken i tunna skivor.
  7. Sila av kokspadet från fisken. Koka potatis, morot, lök och piri piri i fiskspadet (fyll upp med vatten om det behövs). Koka mjuka, ca 20 minuter. Sila av kokspadet och mät upp 1 liter till såsen.
  8. Sätt ugnen på 250ºC, övervärme/-grill.
  9. Fräs smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Tillsätt kokspadet, lite i taget, under vispning. Avsluta med grädden. Smaka av med salt och vitpeppar.
  10. Smörj 1 stor ugnssäker form (20x30 cm) eller 2 mindre. Lägg potatisblandningen i botten. Grovhacka lutfisken och lägg i den. Häll över såsen. Fördela osten över.
  11. Gratinera högt upp i ugnen till fin färg. Ta ut ocyh servera eller låt svalna.
  12. Förvara i kyl till serveringsdags. Värm då i 20 min i 175ºC.
  13. Smaklig måltid i jul!

Kommentarer

Man tror kanske att lutfisk och piripiri inte går ihop, men det gör det! Det var en väldigt god "låda". Vi är bara två, så jag gjorde på ca 1 kg lutfisk, det hade räckt till minst en till.

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…