Bacon och skinklåda

En rejält mättande gratäng som man bara vill ha mer av.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 stor purjolök
  • 100 g broccolibuketter
  • 6 kokta kalla potatisar
  • 100 g rökt strimlad skinka eller kassler
  • 1 paket bacon, cirka 140 g
  • 4 tomater
  • 5 ägg
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 krm chiligrillkrydda
  • ½ tsk stösocker
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 2 dl riven ost
  • Matfett till stekningen och att smörja formen med
  • Garnering:
  • Hackad persilja

Gör så här

  1. Ansa och strimla purjolöken. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett. Dela baconet genom att klippa paketet med sax, i 3 delar. Fräs upp baconet lätt och lägg det på ett smörpapper.
  2. Kok upp och förväll broccolin och sila bort vattnet.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Smörj en eldfast form.
  5. Skiva potatis och tomater. Varva potatis, purjolök, broccoli, skinka, bacon och tomater i en smord eldfast form. Avsluta med tomater.
  6. Vispa samman ägg, salt, peppar, grädde och mjölk och häll det över tomaterna. Strö över riven ost.
  7. Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter eller tills äggstanningen har stelnat och fått fin färg. Täck med folie om rätten tenderar att bli för brun.
  8. Strö över lite hackad persilja.
  9. Servera gärna en grönsallad till.
  10. Smaklig måltid!

Kommentarer

Förstod inte varför det ska vara ägg i; det blev som en stor pajfyllning med äggstanning. Kan tänka mig att prova med igen bara grädde för smaken var det inget fel på.
Kanongott!!! Vi åt och åt och åt..... Tack för receptet. Du får en klar 5 a av mig. kram från Siv
Riktigt gott Kommer att göra fler gånger
Bra bjudnings mat när man är många på lunch hemma
Lagade den till en grupp på 20 personer. Den blev jättegod och så praktiskt att ha allt i en form.
ja nu har jag provat detta. Riktigt gott men jag gjorde det i en djup form som behövde mycket längre tid i ugnen. Bra med mat som är "allt i ett"

Liknande recept