Bearnaisegratinerad filé med blomkål

Två sorters sås och blomkålsmos gör den här gratängen riktigt krämig och god.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 fläskfilé, ca 700 g
  • Salt
  • Peppar
  • Smör till stekning
  • 2 dl kraftig kalvbuljong
  • 1 dl grädde
  • Ca 1½ dl färdig bearnaisesås
  • Blomkålsstomp:
  • 1 blomkålshuvud, ca 400 g
  • 2 dl riven parmesanost
  • ½ dl finhackad gräslök
  • ½ dl hackad persilja
  • 25 g smör
  • Salt
  • Nymald vitpeppar
  • Tillbehör:
  • Blandade grönsaker, gärna kokta eller stekta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Putsa filén ren från hinnor och dela den på mitten så att den får plats i stekpannan. Salta och peppra runt om. Stek filén gyllenbrun i smöret runtom och efterstek i ugnen ca 15 minuter. Låt den sedan vila 10 minuter.
  3. Koka under tiden ur pannan med buljongen och grädden. Smaka av med lite salt och peppar. Höj ugnstemperaturen till 225 grader.
  4. Skär blomkålen i mindre buketter och koka dem nästan mjuka i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och mosa ner roven parmesanost, finhackad gräslök, hackad persilja och smör. Salta och peppra.
  5. Lägg över blomkålen i en ugnsform. Skär filén i skivor och lägg ovanpå. Fördela bearnaisen på toppen och gratinera mitt i ugnen i 10 minuter.
  6. Servera gratängen med buljongsåsen och blandade grönsaker.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…