Blomkålssoppa med krutonger och vitlöks creme fraiche.

En god och värmande soppa som går snabbt att tillaga. Man kan göra den efter sin egen smak, slät eller grov. Jag lärde mig göra soppor av min bästa faster Ingrid.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 stort blomkålshuvud eller 2 små
  • 1 knippe gräslök
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 5 dl vispgrädde
  • Salt
  • Peppar
  • 1 nypa cayennepeppar
  • Bladpersilja
  • Krutonger:
  • 8 skivor rostfralla, gärna fullkorn
  • Vitlöks crème fraiche:
  • 3 dl crème fraiche
  • 2 vitlöksklyftor
  • Salt

Gör så här

  1. Dela blomkålen i mindre bitar.
  2. Skär upp gräslöken i mindre bitar och lägg alltsammans i en stor kastrull och slå på buljongen.
  3. Låt blomkålen koka sig mjuk.
  4. Ta upp blomkålen och gräslöken med en hålslev och mixa det i en matberedare eller mosa det efter egen smak.
  5. Lägg tillbaka allt i buljongen i kastrullen.
  6. Häll ner grädden och salta och peppra efter smak.
  7. Koka upp tills soppan får en krämig konsistens.
  8. Tillsätt en nypa cayennepeppar.
  9. Strö över hackad bladpersilja.
  10. Krutonger:
  11. Skär bort de skarpa kanterna på brödet.
  12. Skär brödet i cm-stora bitar och rosta i en medelvarm stekpanna tills de fått lite färg och blivit krispiga.
  13. Vitlöks crème fraiche:
  14. Pressa eller riv fint ner vitlöken i crème fraichen och salta efter smak.
  15. Rör försiktigt i hop men inte för mycket för då blir röran lös.
  16. Servera soppan med krutongerna och vitlöksröran.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…