Brantevikssill

Detta recept är "Skånska sillaacademiens" flaggskepp, jag brukar göra den till jul, men passar lika bra till midsommar. Citerar: Perstorps ättika, socker från den skånska sockerbetan och generöst med kryddor blir en perfekt treeninghet. Servera gärna Brantevikssillen med citronvodka.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 kg färsk sillfilé ( färsk strömming)
  • Lag:
  • 1 dl ättika (24%)
  • 7 dl vatten
  • ½ dl salt
  • Kryddblandning:
  • 2 hackade gula lökar
  • 2 hackade rödlökar
  • 2-3 msk citronpeppar
  • 3 msk krossad kryddpeppar
  • 2 msk krossad vitpeppar
  • 2 smulade lagerblad
  • 1 stor knippa hackad dill
  • 4 dl socker

Gör så här

  1. Dra skinnet av sillfiléerna. Varje filé blir två mindre.
  2. Lägg dessa i lagen och låt stå 1 dygn på sval plats.
  3. Ta upp filéerna och låt dem rinna av. Blanda den
  4. hackade löken, kryddorna och dillen. Häll till sist ner sockret och rör snabbt om. Ingen vätska skall tillsättas, inläggningen vattnar sig och efter
  5. några timmar ligger sillfiléérna i en lag.
  6. Varva sillfiléerna och kryddblandningen i en hög
  7. glasburk. Avsluta med ett lager av kryddblandningen.

Kommentarer

Du måste använda färsk sillfile/strömmingsfile annars blir detta inte äkta Bratevikssill
Abbas sill är redan sockrad så jag skulle tro att man måste använda färsk sillfilé.
Någon som lite snabbt har lust att svara på en fråga om detta recept (tänkte göra det i helgen nämligen)...? Kan man använda Abbas nläggnigssill istället för färsk filé? Kan man isf ändå ha den i lag? >Eller är det bättre isf att ta 5-mnuterssill och strunta i lagen?
Denna sill är ett MÅSTE på jul och midsommar hos oss. Kan varmt rekommenderas. Godare finns inte!
Denna sillen är bara så god! Kram SEA
Denna sillen är den absolut bästa.
goooooood

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…