Cottage Pie

Använder du nöt eller blandfärs, är det en Cottage Pie. En Shepherd´s Pie innehåller alltid lammfärs. Snabbt och framför allt så gott - jättebråttom? - använd då pulvermos!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1½ kg potatis
  • 1½-2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 msk smör
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 500 g blandfärs eller nötfärs
  • 3 morötter
  • 2 dl frysta ärter
  • 2 gula lökar
  • ½ msk timjan
  • Ev 1 msk oregano
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1-2 msk Worcestershiresås
  • ½ köttbuljongtärning
  • 1 lagerblad
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här

  1. Ugn 225 grader.
  2. Skala och dela potatisen i kuber så går det fortare.
  3. Koka potatisen mjuk.
  4. Häll av kokvattnet.
  5. Häll i mjölken och vispa med elvisp.
  6. Tillsätt ägget och smöret.
  7. Fortsätt vispa.
  8. Smaksätt med salt, svartpeppar
  9. Ställ åt sidan.
  10. Skala morötterna och löken.
  11. Skär morötterna i slantar och finhacka löken.
  12. Bryn morötterna och löken med köttfärs och timjan.
  13. Häll på de krossade tomaterna och tomatpurén.
  14. Häll i Worcestershiresås. Smaka av.
  15. Lägg i buljongtärningen.
  16. Lägg i lagerbladet.
  17. Rör om.
  18. Koka till en köttfärsås under lock i ca 15 minuter.
  19. Häll i ärterna.
  20. Smaksätt med salt, svartpeppar.
  21. Smaka av.
  22. Lägg köttfärsen i botten på en form.
  23. Lägg på moset så att det täcker köttfärssåsen.
  24. Gör mönster i moset med gaffel. Sätt in i ugnen i 20-25 minuter.
  25. Sätt ugnen på grill de sista 5 minuterna så du får en gyllenbrun färg.
  26. Jätte bråttom? - använd då pulvermos!

Kommentarer

Köttfärssåsen var god och moset var gott. Fast kombon ... hm: Jag vill nog gärna ha lite mer tuggmotstånd faktiskt vilket inte är receptets fel i sig. Så för smakens skull var för sig blir det absolut en 4:a.
Gjorde denna idag, fast utan ärtor. Dessutom spritsade jag rosor av moset istället för att bara bre ut det över köttfärsen, snyggt och gott ;)

Liknande recept